Kelime anlamı olarak vajenin onarılması demektir. Günlük hayatta vajinoplastiyi daha çok vajen daraltılma işlemi için kullanıyoruz. Vajinoplasti sadece ameliyatla değil birçok yöntemle yapılabilir.
Normalde vajenin içi boşluktur ve ön ve arka duvarı birbirleri ile temas edecek şekilde kapalı durur. Deforme olmamış bir vajenin ön duvarı 8cm, arka duvarı 10cm uzunluğundadır. Doğumda ve cinsel ilişkide uzayıp genişleyebilir. Histolojik olarak tıpkı ağız içi gibi ıslak bir mukoza ile kaplıdır. Bu mukoza dokusunun altında ise zengin bir bağ dokusu, bolca damar, sinir ve kollajen bulunur.
Vajenin en yüzeyel tabakasında bulunan, uzayıp kısalmasında görev alan, cinsel ilişki esnasında hem kadında hem de erkekte cinsel haz almayı artıran ruga isimli mukoza katlantıları vardır. Bu ruga dediğimiz kıvrımlı çıkıntılar cinsel uyarıyla kanla dolar, şişer ve büyür. Tıpkı klitoris gibi küçük dudaklar gibi erektil dokulardır. Normal doğum yapan kadınlarda ruga yapıları azalır, silikleşir ve vajenin içi düzleşir. Yine estrojenin azaldığı durumlarda mesela menopozda da ruga kaybı olur.
Vajenin temel yapı taşlarından birisi kolajendir. Bizlerin kolajen yapısı genetik faktörler tarafından belirlenir. Yani annemiz babamız nasıl bir doku kalitesine sahipse bizimki de ona yakın olacaktır. Tabi ki beslenme, spor, hayat tarzımız da etkendir. Ama dediğim gibi ana belirleyici genlerimizde taşıdıklarımızdır.
Vajen yapısında olması beklenen sadece rugalar değildir. İdeal vajen biraz ıslak olmalı, bir miktar esnek ve ilişkide penisi kavrayacak şekilde dar olmalıdır. Buna henüz doğum yapmamış, doğurgan yaşta, sağlıklı kadın vajeni de diyebiliriz.
Vajen ıslak olmalı dedik ama vajenin kendine ait tükrük bezi gibi bezleri yoktur. Islaklığın nedeni vajenin tüm duvarlarından sızıntı şeklinde gelen su gibi akışkan bir salgıdır. Bunun yanında serviksten (rahim ağzı) gelen, büyük ve küçük dudakların altında gizlenmiş bezlerden (skene bezi ve batholin bezi) gelen salgılar da vajeni ıslatır. Normalde yani ilişkinin olmadığı zamanlarda ön ile arka duvarı birbirine temas edecek şekilde kapalı durur.
Vajen yapısını bozan en önemli etken doğumdur. Vajinoplasti ihtiyacı duyan kadınlarda en sık karşılaştığımız ve en yıkıcı etken zor doğum öyküsü ya da birden fazla doğum yapmış olmaktır. Doğum sayısı arttıkça hem rugaların kaybı artacaktır hem de vajende geri dönüşümsüz bir genişleme olacaktır. Vajinal genişleme olan bir kadın ilişki esnasında penisi hissedemez, hissetse bile ilişkiyi devam ettirecek haz duygusu oluşmaz. Bu durumda orgazm bozulur, hissizliğe bağlı kuruluk ve kuruluğa bağlı ilişkide ağrı batma hissi gelişir. Yani kadınlar bir kısır döngünün içine düşer. Karşı tarafta yani erkekte ise genişlemiş vajenin penisi tam sarmamasından ötürü ve yine vajinal kuruluktan dolayı haz almada azalma, hissizlik, orgazm bozuklukları olur. Bu durumda çiftler cinsellikten kaçmaya başlarlar ilişkilerin dinamiği bozulur ve mutsuzluk kaçınılmaz olur. Vajinoplasti sadece genişlemeyi düzeltmek için yapılmaz. Normal doğum yapmış kadınlarda vajen mukoza dokusunun altında destek görevi gören zarlarda (fasya yapılarında) dışarıdan anlaşılmayan yırtıklar olur bu da idrar torbasında ve barsaklarda vajene doğru sarkmalara hatta fıtıklaşmalara neden olur. Hastalar polikliniğe vajen içerisinde yumru gibi bir şey hissettiklerini söyleyerek başvururlar. Sarkma olup olmadığını doktor muayenesi ile anlayabiliriz. Bu durumda sarkma tedavisi için sadece vajinoplasti yetmez, sistosel (idrar torbasında sarkma) ve rektosel (barsakta sarkma) onarımları da yapmak gerekir.
Kadınlardaki idrar kaçırma şikayetlerinin bazıları ilaçlarla çözülebilirken bazıları ameliyatla çözülür. Bu ameliyatlarda vajen daraltma ile birlikte yapılabilir. İstatistiksel olarak genelde idrar torbasındaki sarkmalar idrar kaçırma şikayeti ile birlikte görülür. Tedavi şekliniz ya da hangi ameliyatların yapılacağı sizin şikayetlerinize ve muayene bulgularınıza bakılarak kararlaştırılmalıdır.
Sigara kullanımı, menopoz, bağ doku hastalıkları, spordan uzak bir yaşam tarzı, kötü beslenme gibi nedenlerle de vajen yapısı bozulur. Hızlı kilo verme, obezite cerrahisi geçirmiş olmak tüm organlarda olduğu gibi vajende de gevşemeye hatta sarkmaya neden olur. Kilonun yaşam boyunca sabit tutulması tüm vücudumuz için en güzel durumdur. Kilo alıp verme tekrarladıkça genital organlarımız deforme olur, vajen de gevşer ve genişler.
Vajende genişleme olması, ilişki esnasında vajene gaz kaçmasına da neden olur. Bu durumda hem gazın geri çıkışı hem de bu esnada çıkacak sesler eşleri rahatsız eder ve cinsel hayatta zorluklara neden olur. Vajinal gaz bazı cinsel pozisyonlarda daha da çok olur ve hasta ile ayrıntılı konuşulduğunda bu durum yakalanabilir. Cinsellikten utanma ve kaçma gelişir. Özgüveni zedeler ve kadının yaşam konforunu bozar.
Vajinoplasti ihtiyacı sadece ilişki esnasında kaçan gaz nedeniyle değil bu durumun günlük hayatı olumsuz etkilemesiyle de ihtiyaç haline gelir. Örneğin spor yaparken, yoga, fitness, pilates yaparken hatta yürürken, oturup kalkarken bile gaz çıkarma olur. Kadınların konforunu, hayat kalitesini düşürür. Toplumdan kendini geri çekmeye yalnızlaşmaya neden olur.
Vajinoplasti ameliyatı bazı kadınlarda şikayetlerin gerilmesei için ve arzulanan sonuçlar için tek başına yeterli gelmeyebilir.
Poliklinikte doktorunuz tarafından yapılan muayene sırasında şikayetlerinizi ve beklentilerinizi net olarak anlatmalısınız. Sonrasında hangi ameliyatın ya da işlemlerin( PRP, lazer, RF gibi) yapılacağına hekiminizle birlikte karar vermelisiniz.
Vajen genişlemesi olan kadınların bir diğer şikayeti vajen içindeki dokuların dışarıdan görülmesi hatta çamaşıra değmesidir. Biz buna vajinal açıklık deriz. Vajinal açıklığı fazla olan kadınlarda vajen genişlemesi çoğunlukla eşlik eder. Vajen girişinin geniş olması farklı sıkıntıları da yanında getirir. Örneğin enfeksiyonlara yatkınlık olur. Tedaviye dirençli, bir türlü geçmek bilmeyen vajinit öyküsü olur. Bu durumda vajinoplasti ve perinoplasti hatta eşlik ediyorsa sistosel ve rektosel onarımı yapmak gerekir. PRP ve lazer uygulaması ise bu hastalarda duruma göre eklenebilir.
Vajen genişleme bulguları sezaryen doğum yapan kadınlarda da görülebilir. Sezaryen vajen ve perinenin doku bütünlüğünü koruyan bir doğum şekli de olsa ilişkiden zevk alamama, ilişki esnasında gaz kaçması, ses çıkması, ilerleyen durumlarda vajinal kuruluk, orgazm bozuklukları, sarkma bozuklukları bu hastalarda da görülebilir. Bu durumda kadın normal vajinal yoldan doğum yapmamış olsa da sorun, gebeliğin kendisidir. Gebelik kadın vücudunun hızla değiştiği, hormonların alt üst olduğu bir dönemdir. Tüm organlarda olduğu gibi vajende de gebelik boyunca değişimler olur. Gebelikten sonra ise hormonlar normale dönünce vajen artık eskisi gibi olmayacaktır. Gevşek bağ dokusu olan taban yapısı gebelikte genişler esner ve doğum şekli sezaryen bile olsa eski yapısına tam olarak dönemez.
Cinsel aktif olmayan kadınlarda da vajinoplasti ihtiyaç olabilir. Tekrarlayan enfeksiyonlar, devamlı akıntı gelmesi, vajenden ses gelmesi gibi birçok sıkıntı doku kalitesi nedeniyle erken yaşta da görülebilir. İlerleyen yaşla ya da alışkanlıklar ve yaşam şekli nedeniyle bazı kadınların vücudu beklediğimizden daha erken deforme olabilir. En başta anlattığım gibi yaş aldıkça yüzümüz, cildimiz nasıl değişiyorsa vajen de değişiyor genişliyor ve rugaları azalıyor olabilir. Burada önemli olan hastanın ne anlattığı neyden rahatsız olduğu ve ne olmasını beklediği ya da tam olarak ne istediğidir.
Vajen daraltma ya da vajinoplasti ameliyatı anestezi altında yapılır. Anestezi şekline doktorunuz tarafınızdan yapılacak işlemlerin tamamı göz önüne alınarak karar verilir. Sizin ağrıya olan hassasiyetiniz, ameliyat korkusu, anestezi korkusu hepsi görüşülüp size en uygun anestezi şekline birlikte karar verilmelidir.
Ameliyattan bahsedecek olursak genelde vajen arka duvarından doku çıkarılır. Çıkarılacak dokunun büyüklüğü yapılacak daraltmanın derecesine göre belirlenir. Vajen yan duvarlarda onarım sadece fıtıklaşma varsa yapılır. Dolayısıyla dikişleriniz sadece vajen arka duvarda olacaktır. Çıkarılacak doku köşesi rahim ağzına doğru uzanan eşkenar dörtgen şeklinde olur. Üstteki mukoza ( yüzeyel vajen dokusu) soyularak yapılır. Tam kat vajen dokusu çıkarılmaz. Mukoza dokusunun altındaki kaslarda ve faysa dediğimiz sert bağ dokusu da onarılmalıdır. Bazen bu onarımlara barsak sarkmaları da eklenir. Buna muayene öncesi karar vermek zordur. Vajen daraltma ameliyatı yapılırken mukoza açıldığında altındaki defektler ortaya çıkar ve ek onarım ihtiyacı olur. Bu defektler onarılmadan sadece vajinoplasti yapıldığı taktirde yıllar içerisinde sarkma tekrar oluşacaktır. Mukoza dokusu çıkarıldıktan sonra gerekli onarımlar yapılır ve kendiliğinden eriyen, alerji yapmayan özel ipliklerle yeniden mukoza kapatılır. Eğer gerek görülürse tampon uygulanır ve ameliyat biter.
Vajen daralta ameliyatı yaptırıp memnun olmayan ya da istediği sonucu alamayan hastalarımda gördüğüm kadarıyla yapılan ameliyat teknik olarak yetersizdi. Vajen girişindeki ilk 2 cm' lik alanda daraltma yapıp, içeriye doğru düzeltme yapılmaması gördüğüm kadarıyla en çok yapılan yanlıştır. Vajen daraltma ameliyatı en çok talep edilen en çok ihtiyaç haline gelen genital estetik ameliyattır. Bu konuda özel eğitim almış doktorlar tarafından yapılması sizin istediğiniz sonucu almanızı sağlayacaktır.
Vajen daraltma ameliyatında vajenin eni yani genişliği değişir. Vajen boyunda uzama ya da kısalma olmaz.
Perinoplasti vajen daraltma ameliyatına çoğunlukla eklenir. Zaten perinoplasti ihtiyacı olan bir hastada vajende onarım da şart hale gelmiştir. Perinoplasti ile vajenin dışarıya açılan yüzü onarılır, doğumlardan kalan çöküntü ya da çıkıntı şeklindeki kötü yara izleri onarılır. Vajen ile anüs arasında olması gereken mesafe tekrar sağlanır. Bu alana perine denir. Perine yükseldiği zaman enfeksiyonlar azalır. Cinsel konfor artar.
Vajen daraltma ameliyatı ya da vajinoplasti kim tarafından yapılmalıdır? Bizler kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığını hak etmek için tıp fakültesini bitirdikten sonra 4 yıl daha asistan olarak eğitim alır ve uzman doktor oluruz . Ama genital estetik alanındaki ameliyatlar ve diğer uygulamalar bu asistanlık eğitiminde yer almaz. Genital estetik alanında çalışabilmek için yani kozmetik jinekolog olabilmek için kurslara gidip, birçok kitap okuyup, ameliyatları izleyip, bu konuda uzmanlaşmış cerrahlarla birlikte çalışarak kendimizi geliştiririz. Ben de tamamı özel olan bir kaç kursa gidip gerekli eğitimleri ve sertifikalarımı aldım. Genital estetik ameliyatları plastik cerrahlar tarafından da yapabilir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olmanın bu konudaki avantajı anatomik ve fonksiyonel olarak bölgeye hakim olmamızdır. Sorun ve çözüm algısı kozmetik jinekologlarda tabi ki daha fazla olacaktır.
Vajinoplasti ameliyatlarında daraltma fazlaca değil gerektiği kadar yapılmalıdır. Dokularımızın iyileşirken kesilmeye, dikişlere verdiği reaksiyon bile farklıdır. Bu durumları öngörmek mümkün olmadığından gerekli donanım ve tecrübeye sahip bir hekim tarafından ameliyat yapılmalıdır.
Ameliyat öncesi birkaç basit kan tahlili görülmelidir. Her gün kullandığınız ilaç varsa hekiminize söylemeli, ilgili ayarlamalar yapılmalıdır. Varsa gıda, ilaç alerjileri hekimle paylaşılmalıdır. Daha önceden geçirdiğiniz ameliyatların bilgisi doktorunuza verilmelidir.
Ameliyat öncesinde vajinit varsa ameliyat ertelenip gerekli tedavi yapılmalıdır. Enfeksiyon varken ameliyat olmayı önermem. Hem doku iyileşmesi bozulacaktır hem de kanam riski artacaktır.
Epilasyon genelde ameliyat öncesi önerilir. Epilasyon için ameliyat öncesi çok daha uygun olacaktır. Dikişleriniz kaybolurken dokunun gerilmemesi, sıcağa maruz kalmaması dokularınızın çok daha güzel iyileşmesini sağlar.
Eğer sadece vajen daraltma ameliyatı yapılacaksa yaklaşık 45dakika-1 saat sürer. Vajinoplasti ameliyatına ek olarak yapılacak işlemlere göre süre değişecektir. Muayene esnasında yapılacak işlemleri belirlediğinizde süre için bir tahminde bulunmak daha doğru olacaktır.
Vajinoplasti ameliyatı için adet bitimi en ideal zaman olacaktır. Adetliyken ya da adet dönemi yakınken yapmak sakıncalı değildir. Sadece iyileşme sürecinde gecikme riski ve enfeksiyon riski daha az olacaktır.
Vajinoplasti ameliyatı sonrasında dikiş alma işlemi olmaz. Dikişleriniz estetik olarak yapılır. İpleri görebilirsiniz ama tamamı kendiliğinden eriyecek zamanla yok olacaktır.
Estetik amaçla yapılan tüm ameliyatlarda saç teli inceliğinde, hızlı eriyen ve alerji riski en düşük iplikler kullanılır. Genelde 20. günde dikişleriniz erir ve kendiliğinden atılır.
Vajinoplasti ameliyatında çoğunlukla vajene tampon uygulanır amaç hem kanamayı azaltmak hem de dokulara destek olmaktır. Uygulanan tampon 1 gece vajende bekletilir ve sonrasında çıkarılır. Eğer ameliyattan sonra hemen taburcu olmak isteği varsa tampon hasta tarafından evde de çıkarılabilir.
Vajen daraltma ameliyatı sonrasında iyileşme süreci rahat, hayata geri dönüşü çok hızlıdır. Ameliyatın büyüklüğüne göre ya da yapılan işlemlerin çeşidine göre aynı gün evinize dönebilirsiniz. Uçak, araba yolculuğu yapabilirsiniz. Günlük hayatınıza 3 gün içinde geri dönebilirsiniz. Pansuman gerekliliği ya da nasıl yapılacağı doktorunuz tarafından size anlatılacak, gerekli yönlendirmeleri yapılacaktır. Genelde hastalarıma 1 hafta pansuman yapmalarını ve bu süreçte antibiyotik kullanmalarını öneririm. Ağrı kesici kullanımı ise ağrınız oldukça öneririm.
Ameliyattan sonraki süreçte ilk hafta bakımla geçecektir. Sonrasında ortalama 1ayda dikişler eriyecektir. Tam anlamıyla İyileşme 2 ayı bulur. Tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra sağlanacak hijyen çok önemlidir. İlk 1,5 ay süresince ağır kaldırmamak, zorlayıcı egzersizlerden uzak durmak önerilir. Kendinize ne kadar dikkatli bakarsanız ve önerilere ne kadar çok uyarsanız iyileşme süreciniz o kadar kolay ve hızlı olur.
Vajinoplasti ameliyatından sonra cinsel ilişki kısıtlaması olur. Genelde hastalarıma önerim 1,5-2 ay kadar ilişki olmamasıdır. Bu süreye ameliyat sonrasında yapılan işlemlerin hepsini değerlendirip karar vermek daha doğru olur. Örneğin bazı hastalarıma ilk birkaç ilişki için kayganlaştırıcı jel kullanmayı önerirken bazı hastalarıma jel kullanmayı önermem. Bu tarz öneriler kişiye özel olarak yapılır. Ameliyattan sonraki kontrol muayenemizde buna karar vermek daha doğru olacaktır.
Ameliyat olduğunuz anlaşılır mı? Vajen daraltma ameliyatından sonra iz kalmaz ve dışarıdan görülünce ameliyat olduğunuz anlaşılmaz. Genital bölge damardan ve kollajenden çok zengin bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri ile yara iyileşmesi vücudumuzdaki birçok bölgeden daha muntazam olur. Ameliyat ya da dikiş izi olmaz.
Vajen daraltma ameliyatı sonrasında bir miktar kanama olmamasını bekleriz. Bu kanama çok hafif sızıntı şeklinde olacaktır. Ağrı ilk 8-10 saat olabilir. Genelde makata vuran, baskı tarzında bir ağrı olur. Bu ağrı için ağrı kesiciler kullanılabilir. Bizim için iyileşme sürecinde ilk üç gün çok önemlidir. İlk üç gün ayakta çok kalmamak alt taraftaki basıncı, ödemi ve şişliği azaltacak uzun vadede iyileşmenizi hızlandıracaktır. Kendi yaptığım ameliyatlardan gördüğüm kadarıyla hastanın yaraya iyileşme cevabı bireyseldir. Her kadın ameliyattan sonra farklı hissedebilir. Önemli olan tüm bu durumların Hastayı rahatsız edici boyuta ulaşmayacağıdır. Gerekli önlemler ve bakımı nasıl yapacağınız, spora ya da cinsel hayatınıza dönüşünüz doktorunuz tarafından size anlatılacaktır. Ameliyattan sonraki iyileşme döneminde genelde kegel egzersizleri yapmanızı öneririm . Kegel egzersizleri pelvik taban kasları dediğimiz vajeni, vulvayı, anüsü saran kasların egzersizidir. Bu bölge kasları spor yaparken aktif çalışan kaslardan değildir. Pelvik taban kaslarını çalıştırmak ve geliştirmek için farklı hareketler yapmak gerekir.
Genital estetik ameliyatların uzun vadede sizleri daha mutlu etmesi için bazı yaşam tarzı değişiklikleri de öneririm örneğin beslenme düzeni ,spor alışkanlığı kazanmak ve kilo ile mücadele gibi.
Vajen daraltma ameliyatından sonra duş alabilirsiniz.
Ameliyattan yaklaşık 8 saat sonra ayakta duş alabilirsiniz. Dikişlerinizin muntazam iyileşmesi açısından havuz, deniz, sauna, hamam etkinlikleri, küvet banyosunu 1.5 ay önermiyorum. İyileşme döneminde ayakta duş almak sizin için en sağlıklısı olacaktır.
En önemlisi ameliyatı kimin yaptığıdır. Bu konuda eğitim almış, tecrübeli bir hekim tarafından yapılmalıdır. Estetik işlemlerin tamamında hekimin de estetik bakış açısına ve vizyona sahip olması gereklidir.
Ameliyat sonrasında komplikasyon gelişme riski her ameliyatta olduğu gibi vajen daraltma ameliyatlarında da vardır. Önemli olan komplikasyonun nasıl yönetildiğidir. Hasta bu ameliyattan ne beklediğini doktoruna dürüstçe anlatmalı, aynı şekilde hekim de hastasına olacakları ve yapabileceklerini hastaya anlatmalıdır. Karşılıklı iletişim ve uyum sağlıklı sonuç almada çok önemlidir.
Tam tersi cinsel uyarıda artış olur. Vajen daraldığında, cinsel hayatımızda ve orgazmda en çok rolü oynayan bölgelerimiz yani vajenin ön duvarı ve klitoris daha çok uyarılır. Bu sayede orgazm daha kolay olur.
Bazı hastalarda gerek yaşam tarzı gerek doğum sayısı gibi birçok farklı nedenle vajen daraltma ameliyatı olduktan bir süre sonra yeniden vajinoplastiye ihtiyaç duyulabilir. Örneğin hasta vajen daraltma ameliyatından sonra tekrar bebek sahibi olmaya karar verip normal doğum yapabilir. Bu durumda ameliyat tekrarı gerekebilir. Eğer ilk ameliyattan sonra istenilen sonuca ulaşılamadıysa bu konuda özel eğitim almış bir kozmetik jinekologla tekrar konuşup, muayene edip ikinci ameliyata karar verilebilir.
Vajen daraltma ameliyatı doğum yapmaya ve sezaryen olmaya engel değildir. Sadece doğum esnasında vajenin genişleme ihtimali göz önünde tutulmalıdır. Vajen esneme kabiliyeti çok gelişmiş bir dokudur. Ameliyat sonrasında doğumda zorlanma olmayacaktır ama doğum öncesindeki yapısını ve darlığını doğumda kaybedeceği ya da darlıkta azalma olacağı unutulmamalıdır.
Evet tabi ki eklenebilir. Kişinin ihtiyacını hissettiği ve hekimin muayenede saptadığı defektlere bağlı olarak vajen daraltma ameliyatına ön ve arka onarım ameliyatları, dudak küçültme, dudak büyütme ameliyatları eklenebilir.
Vajen daraltma ameliyatına vajen gençleştirme dediğimiz lazer ve PRP işlemleri eklenebilir. Hatta bazı hastalarda PRP uygulamasını rutin ameliyata eklemekteyim. Bu tür işlemler hastanın kendisine özel olarak, ihtiyaçları doğrultusunda kararlaştırılır. Hangi işlemler uygun görüldüyse beraber yapılabilir.
Vajinoplasti ameliyatını yapmak için vücuttaki hormon dengesinin normale dönmesi istenir. Hormona duyarlı bir organ olan vajen gebelikte zaten değişmiştir. Bu süreçte ameliyat yapılması istenilen sonucu da vermeyecektir.
Vücuttaki estrojen seviyesi normale döndüğü zaman yani emzirme dönemi geçirildikten sonra vajen daraltma ameliyatı olmak daha doğrudur.
Ameliyattan önceki muayenenizde istekleriniz doğrultusunda doktorunuzun da önerileri ile fiyatlama oluşturulur. Tahminde bulunmak yanlış olabilir.
Op.Dr. Sezin Kapulu
Telif Hakkı © 2024 sezinkapulu - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.